parfumszigeti.cafeblog.hu

SÖRöröm – 1. rész. Illatos, és még jópofa is?!

 

1959942_10203754633601260_785301344125554782_n

Egy őszi szauna szeánsz alkalmával lettem szerelmes a sör illatába & adott ihletet eme folyékony arany nedü szagos magyarázatára… De van olyan ember a Földön, aki ne kóstolta volna & dugta volna az orrát egy mennyei habos korsóba??? A sörrel való kapcsolatunk 7000 éve kezdődött, mára a posztmodern ember legjobb cimborájává érett. Baráti beszélgetések jópofa kelléke, és persze vannak, akik a hatása miatt isszák, mert ügye van neki jócskán (később erről is: 2.részben). Azonban minimális azoknak a fogyasztóknak a száma, akiknek az ízélmény, neadjisten a külsőségek miatt csúszna jobban a sör.

 t-shirt-two-beer-or-not-two-beer-shakesbeer

Létezik egyáltalán, olyan földi halandó, aki a szaga miatt fogyasztaná? Hát igen… szagos, sörös story annyira nem kering a köztudatban, egyszerűen a becses jelzők mellett, erről nem szoktunk említést tenni, pedig jelentem VAN neki, kevésbé karakteres, mint például a boré, vagy a pálinkáé, de van bukéja. És hogy mitől?

 Nézzük csak, a folyékony afrodizikum attól jó, hogy általában jól esik (egy sör nem sör), a habja tartós és finom állagú, íze harmonikus és tiszta. A jó sör megízlelésénél először a teltízűségét érezzük, majd a kellemes csípősségét a nyelvünk két oldalán, ami a sör alacsony pH-értékéből eredő savas hatás eredménye, melyet a szénsav tartalom felkorbácsol. Ezután a nyelvünk hátsó részén jön a keserű gyönyör érzete, mely persze akkor jó, ha gyorsan jött, gyorsan ment, és nem fészkeli be magát a torkunkba, ellenkező esetben íz-hiba lehet a háttérben. S legvégül egyfajta édeskés, kesernyés, tompa utóíz együttesen érvényesül, amely harmóniába is van az illattal.

Media-Default-images-Three-different-mugs-same-delicious-beer-HD-wallpaper_1920x1080_04072013210139

 A sör illata vagy szaga maga a maláta, a komló és az erjesztési melléktermékek szaganyagából tevődik össze. A sör illatáért jelentős részben az évezredek óta ismert és – többek között – sörfőzéshez használt élesztő felel. Kenyér, sör, bor egyaránt készül általa, már az ókori görögök óta. A sör és a sörkészítés illatjegyei szerencsére csak részben egyeznek meg. A gabona, maláta, az élesztő, vagy akár a pörkölési jegyek mind-mind ott lehetnek egy pohár sörben, alapjáraton egy harmonikus, kellemes, maláta- és komló illatról, azaz sült kenyér illatról beszélhetünk (szaunában meg főleg:).

sor-makro

A jó sör illata abszolút módon mégis egyszerűen meghatározható: mentesnek kell lennie mindenfajta sörtől idegen illattól. Effajta hibák – például, ha a sör muskotályos illatot áraszt – általában a félresikerült erjesztésről árulkodnak. (Szaghibák: diacetiles, oxidált, erősen észteres, dohos stb. Ízhibák: diacetiles, oxidált, főtt ízű, erősen észteres, dohos, savanyú, sajt ízű, fémes stb.) Persze, ez alól is vannak kivételek.

 keep-calm-and-drink-beer-1659

Az élet habos oldalán tehát létezik, egy olyan folyékony afrodiziákum, amely azért szívlelünk, mert könnyen csúszik, mert habos, mert aranyló a színe, keserűsége mellett mégis gazdag íz és illatélményt nyújtani. Tehát érdemes fogyasztása előtt pár másodpercet a sör szagolására is szánni, hiszen ami belül van, az számít igazán… ;N

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!